Доступність посилання

ТОП новини

Колишні чільні посадовці США закликали посилити санкції щодо Росії


Колишні чільні посадовці Державного департаменту і Міністерства оборони США на слуханні в Гельсінкській комісії США закликали запровадити нові санкції щодо Росії у відповідь на її дії в Україні та деінде.

Зокрема, Майкл Карпентер, що до січня був чільним працівником Пентагону в питаннях Росії, заявив, що Вашингтон мав би, серед іншого, дислокувати танкову бригаду у країнах Балтії на постійно і обмежити деякі розвідувальні польоти літаків Росії над США за Договором про відкрите небо 2002 року.

Як сказав він на слуханні, «Якщо ми не стримаємо російську агресію рішучішими заходами зараз, ми врешті будемо змушені мати справу зі значно більшим числом криз і конфліктів і витрачати на мільярди доларів більше для захисту наших європейських союзників, а можливо, й побачити, як наше бачення цілісної й вільної Європи буде підірване».

Карпентер також закликав до нових фінансових санкцій щодо Росії, щоб скористатися домінуванням США на світових фінансових ринках і вчинити тиск на чільних російських посадовців. За його словами, так званий «акт Магнітського», закон США 2012 року про запровадження обмежень щодо порушників прав людини в Росії, «величезною мірою недовикористовується».

І він, і колишній директор у справах контролю за озброєннями Стівен Рейдмейкер висловили думку, що США у відповідь на порушення Росією договору про ліквідацію ракет середньої і малої далекосяжності (англ. INF, рос. РСМД) мають повернути такі свої крилаті ракети в Європу (Росія заперечує порушення цього договору й, навпаки, звинувачує в його порушенні США).

Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні, зі свого боку, сказав, що перелік осіб, на яких накладаються санкції, має бути розширений на родичів пов’язаних із Кремлем олігархів і впливових російських посадовців, щоб, наприклад, їхні діти не потрапляли на навчання до коледжів і університетів у США, а дружини не «їздили до Лондона на закупи».

Президент США Дональд Трамп у перебігу передвиборної кампанії минулого року висловлював примирливе ставлення до дедалі агресивнішої останнім часом Росії й натякав на можливість скасування санкцій і відновлення співпраці з Москвою, але після обрання наразі продовжує дотримуватися твердої позиції щодо Росії, яку запровадила попередня адміністрація Барака Обами.

Гельсінкська комісія США є урядовим органом, що стежить за дотриманням у світі Гельсінкських домовленостей про права людини 1975 року.

XS
SM
MD
LG