Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії знову протестували проти президента Земана і міністра фінансів Бабіша


Під час попередньої демонстрації у Празі 10 травня: «гусінь, що поїдає демократію»
Під час попередньої демонстрації у Празі 10 травня: «гусінь, що поїдає демократію»

У Празі й низці інших міст Чехії знову відбулись демонстрації проти президента Мілоша Земана і голови руху «ANO» («ТАК»), міністра фінансів Андрея Бабіша.

Найбільше – кілька тисяч демонстрантів – зібралось на головній Вацлавській площі столиці Праги. Демонстранти тримали в руках гасла і транспаранти із закликами до відставки Земана і з вимогами до політика і другого найбагатшого чеського олігарха Бабіша вести прозору підприємницьку діяльність.

Противладні демонстрації відбулися також у семи інших містах Чехії – це Брно, Оломоуц, Ліберец, Ческе-Будєйовіце, Острава, Градец-Кралове, Угерске-Градіштє. І там демонстранти вимагали відставки президента Земана, а також виступали проти впливу олігархів на політику і щоденне життя країни. Участь у протестах узяла низка відомих чеських акторів, письменників, студентських активістів.

Незважаючи на те, що цього тижня Мілош Земан перебуває з робочим візитом у Китаї, демонстранти після закінчення акції на Вацлавській площі вирушили ходою на Празький Град – резиденцію чеських президентів. Там вони скандували заклики «Земане, у відставку!» і виконали національний гімн Чехії.

Це вже друга протягом останнього тижня хвиля багатотисячних демонстрацій, які прокотились Чехією. Попередні великі акції протесту відбулись у Празі й інших містах тиждень тому, 10 травня.

Урядова криза в Чехії почалася через звинувачення на адресу Бабіша у фінансових махінаціях, а також у тиску на журналістів. Прем’єр-міністр Чехії, соціал-демократ Богуслав Соботка ще позаминулого тижня подав Мілошеві Земану клопотання про відставку Андрея Бабіша, однак президент досі його не задовольнив.

XS
SM
MD
LG