Доступність посилання

ТОП новини

Консул України побачив «явне ослаблення організму» в’язня Зейтуллаєва в Ростові-на-Дону


Руслан Зейтуллаєв
Руслан Зейтуллаєв

Генеральне консульство України в російському Ростові-на-Дону повідомляє, що 17 травня українські дипломати змогли відвідати утримуваного в СІЗО громадянина України, кримського татарина Руслана Зейтуллаєва. Це відбулося «вперше за рік незаконного тримання», ідеться в заяві.

«Наразі триває другий день голодування українця в знак протесту проти порушення його прав та політичних репресій кримськотатарського народу з боку РФ в окупованому Криму. На другий день голодування, яке вже не перше, Р. Зейтуллаєв втратив 1,2 кг ваги… Загалом спостерігається явне ослаблення організму ув’язненого», – відзначає українське консульство.

Як інформують українські дипломати, Зейтуллаєв вимагає на постійній основі забезпечити доступ до нього українських консулів, зустрічі з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською, негайного повернення в Україну. Активіст також «вимагає від російської сторони забезпечити доступ до окупованої АР Крим представників міжнародних правозахисних організацій».

26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Росії засудив фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Руслана Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі.

Руслан Зейтуллаєв уже оголошував голодування 4 квітня під час засідання в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону на час до оголошення вироку.

Північно-Кавказький окружний військовий суд 7 вересня 2016 року визнав Зейтуллаєва винним в «участі в терористичному співтоваристві» і засудив його спершу до 7 років позбавлення волі. Російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному суді Росії, і справа була знову направлено в Північно-Кавказький окружний військовий суд на перегляд. Слідчі органи наполягали, щоб Зейтуллаєв був визнаний не учасником, а організатором терористичного співтовариства. Стаття про це Кримінального кодексу Росії передбачає покарання від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн і територій в «ісламському халіфаті», але відкидають терористичні методи досягнення цієї мети. Вони також кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» 2003 року, включивши в перелік 15 об’єднань, названих «терористичними». Москва намагається насаджувати цю заборону і в окупованому українському Криму.

XS
SM
MD
LG