Доступність посилання

ТОП новини

Уряд вирішив ліцензувати експорт з України антрациту


Кабінет міністрів України ухвалив рішення про ліцензування експорту з України кам’яного вугілля марки антрацит.

Як повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, ця постанова була розроблена на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони України.

У міністерстві вказують, що постанова має на меті забезпечення рівноваги на внутрішньому ринку, упередження неконтрольованого вивозу антрацитного вугілля та забезпечення антрацитом українських енергогенеруючих підприємств в повному обсязі.

Ліцензії видаватимуться Мінекономрозвитку за погодженням з Міненерговугілля, погодження здійснюватиметься без залучення суб’єкта господарювання в порядку міжвідомчого обміну інформацією.

16 лютого РНБО ухвалила рішення «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури». Документом доручалося Кабміну, серед іншого, вжити вичерпних заходів щодо диверсифікації джерел постачання вугілля в Україну та створення резерву енергетичного вугілля, а також забезпечити тимчасово, до повного подолання кризових явищ в енергетиці, припинення експорту з України вугілля кам’яного марки антрацит.

Перед цим розпочалася блокада залізниці на Донбасі і, як наслідок, обмеженням поставок вугілля антрацитової групи.

У лютому також уряд України ухвалив рішення про запровадження надзвичайних заходів в енергетиці. У травні Кабмін продовжив термін дії цих заходів ще на один місяць.

З 24 мільйонів тонн вугілля, які українська енергетика споживає на рік, понад 9 мільйонів – вугілля антрацитової групи, і всі поклади його залишилися на непідконтрольній частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG