Доступність посилання

ТОП новини

Артеменко позивається до Ради через припинення його депутатських повноважень


Андрій Артеменко
Андрій Артеменко

Колишній депутат Верховної Ради України Андрій Артеменко просить Вищий адміністративний суд визнати незаконним і скасувати рішення парламенту про припинення його депутатських повноважень. Відповідний позов у ВАСУ зареєстрований 17 травня, йдеться в матеріалах на сайті суду.

У справі на даний час визначений склад суду, зокрема головуватиме суддя Олег Кравцов. Дата засідання поки що невідома.

16 травня Верховна Рада схвалила постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Андрія Артеменка. Цьому рішенню передував указ президента України, яким Артеменка позбавили українського громадянства у зв’язку з тим, що він має громадянство Канади, про яке він заявляв сам.

Артеменко також оскаржує у ВАСУ припинення громадянства України. Адвокат депутата подав клопотання про забезпечення адміністративного цього позову, в якому просив зупинити дію указу президента щодо припинення громадянства України Артеменка, а також зупинити дію постанови Верховної Ради про припинення повноважень депутата. Суд 18 травня відмовив у задоволенні цього клопотання.

Раніше Радикальна партія виключила Артеменка зі своєї фракції у парламенті. Це сталося після того, як 19 лютого видання The New York Times повідомило, що Артеменко передав план нормалізації відносин між Україною і Росією радникові президента США Майклові Флінну незадовго до його відставки. За даними видання, цей план, зокрема, передбачав проведення всеукраїнського референдуму про передачу Криму Росії в оренду на термін від 50 до 100 років, а також передбачав виведення російських військ з території України. Як писало видання, цей план мав підтримку в Москві. Артеменко пізніше заперечував, що пропонував передати Крим в оренду, і запропонував запровадити тимчасову міжнародну адміністрацію на півострові.

Після заяв Артеменка прокуратура Криму відкрила кримінальне провадження про держзраду.

XS
SM
MD
LG