Доступність посилання

ТОП новини

У Росії авіаудари США по сирійських проурядових силах називають «нелегальними»


Голова МЗС Росії Сергій Лавров на тлі портрета президента Росії Володимира Путіна
Голова МЗС Росії Сергій Лавров на тлі портрета президента Росії Володимира Путіна

У Росії, яка є союзницею сирійського президента Башара аль-Асада, засуджують авіаудари США по конвою сирійських урядових військ і підтримуваних Іраном бойовиків біля кордону Сирії з Йорданією.

«Це нелегально, незаконно і є найгрубішим порушенням суверенітету Сирійської Арабської Республіки», – заявив 19 травня голова МЗС Росії Сергій Лавров.

Речник Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що члени Ради безпеки Росії і президент Володимир Путін обговорили авіаудари США у Сирії. Пєсков назвав їх «нелегальними».

Повітряні удари США засудили й у Дамаску. Голова сирійської делегації на мирних переговорах у Женеві Башар Даафарі назвав це «агресією» проти держави.

Спостерігачі за правами людини у Сирії повідомляють, що у результаті цих ударів загинули 8 бійців, які є «не сирійцями».

За повідомлення Пентагону, ударів завдали 18 травня після того, як російські сили не змогли втримати цей конвой від входження у район, де союзники міжнародної коаліції під проводом США готуються до операції проти бойовиків угруповання «Ісламська держава».

Міністр оборони США Джим Маттіс заявляє, що йдеться виключно про захист. «Ми не розширюємо нашу роль у громадянській війські у Сирії. Але ми будемо захищати наші сили», – сказав він.

Чиновники США заявляють також, що ці авіаудари є сигналом президенту Сирії Башару аль-Асаду, щоб він тримав свої сили за межами району біля кордонів Сирії з Іраком та Йорданією, який згідно з американсько-російськими домовленостями є «безпечною зоною».

Через цей регіон йде траса з Багдада до Дамаска, якою Іран постачає зброю сирійським силам.

Ці авіаудари є першими проти союзних сирійській владі сил після того, як військові США завдали ударів по сирійській військовій базі.

У квітні США завдали ударів по сирійській військовій базі у відповідь на хімічні атаки у Сирії, відповідальність за які Вашингтон покладає на Дамаск.

XS
SM
MD
LG