Доступність посилання

ТОП новини

Роугані перемагає на виборах президента Ірану – МВС


Хасан Роугані
Хасан Роугані

Державне телебачення Ірану повідомило 20 травня дані МВС, згідно з якими, чинний президент країни Хасан Роугані перемагає на виборах глави держави. Він заручився підтримкою 22,8 мільйона виборців (більше половини). За майже повністю порахованими бюлетенями, поміркований ісламіст Роугані суттєво випередив свого суперника кандидата від консервативного табору Ебрагіма Раїсі, що набрав 15,5 мільйонів голосів виборців.

Раніше в МВС країни повідомили, що на виборах президента 19 травня проголосували понад 40 мільйонів іранців, а явка перевищила 70 відсотків, що приблизно відповідає показникам виборів 2013 року. Голосування продовжували кілька разів через черги біля виборчих дільниць, навіть після їх закриття. По телебаченню повідомили, що людям, які застрягли в черзі, дозволено голосувати до півночі за місцевим часом.

Однак результат голосування зовсім не означає, що наступний президент Ірану зможе виконати усі свої передвиборчі обіцянки. Відповідно до теократичної системи ісламської республіки, Верховний лідер аятола Алі Хаменеї має остаточні повноваження ухвалювати рішення з усіх політичних питань.

Роугані, якому належить «прорив» у досягненні ядерної угоди зі світовими державами, пообіцяв співпрацю із Заходом і більшу свободу для іранців. Йому вдалося скоротити інфляцію з офіційних 30% до 9-ти і стимулювати економічне зростання. Але рівень безробіття все ж залишається в межах 12-ти відсотків, серед молоді цей показник наближається до 30 відсотків.

XS
SM
MD
LG