Доступність посилання

ТОП новини

США закликали до тиску на Іран через «неприйнятну» поведінку


Рекс Тіллерсон (на фото) пообіцяв нові санкції проти Тегерана
Рекс Тіллерсон (на фото) пообіцяв нові санкції проти Тегерана

Державний секретар США Рекс Тіллерсон закликав до тиску на Іран через «неприйнятну», за його словами, поведінку Тегерана і звинуватив Іран у продовженні «гегемоністської діяльності в регіоні».

Виступаючи на прес-конференції у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді після зустрічі з саудівським колегою, Тіллерсон заявив: «Ми продовжимо наші дії шляхом санкцій, і ми продовжимо заохочувати інших членів світової спільноти теж здійснювати такі дії, щоб Іран зрозумів, що чинить неприйнятно».

Тема Ірану була серед порушених на саміті в Ер-Ріяді з участю президента США Дональда Трампа, який перебуває там із дводенним візитом, і понад п’яти десятків керівників арабських і мусульманських держав.

Виступаючи на Арабсько-ісламсько-американському саміті раніше в неділю, Трамп, зокрема, звинуватив Іран у розпалюванні «конфлікту на релігійному ґрунті й терору», в фінансуванні, озброєнні й навчанні шиїтських угруповань, що, за його словами, несуть «руйнування й хаос» у регіоні від Лівану до Іраку, а також у підтримці режиму президента Сирії Башара аль-Асада, який, за словами президента США, саме завдяки підтримці Тегерана чинить «невимовні злочини» в перебігу громадянської війни у своїй країні.

«Доки іранський режим не забажає стати партнером у досягненні миру, всі свідомі держави мають співпрацювати над тим, щоб ізолювати його», – сказав президент США.

Король Саудівської Аравії, яка теж вбачає загрозу від участі Ірану в низці регіональних конфліктів, від Сирії до Ємену, Салман, зі свого боку, заявив на саміті: «Іранський режим є лідером світового тероризму».

Раніше в неділю Трамп провів в Ер-Ріяді окрему зустріч із керівниками країн-членів Ради співпраці Перської затоки. Ці шість країн – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудівська Аравія і Об’єднані Арабські Емірати – є традиційними союзниками США.

Нинішній закордонний візит Дональда Трампа є для нього першим на посаді президента США. В його перебігу він після Саудівської Аравії має відвідати також Ізраїль, Ватикан, а також узяти участь у саміті керівників країн «Групи семи» на Сицилії в Італії і потім у зустрічі НАТО у Брюсселі.

XS
SM
MD
LG