Доступність посилання

ТОП новини

У Києві мають намір створити Музей монументальної пропаганди


Київська міська рада ініціює створення Музею монументальної пропаганди СРСР, експозиція музею розміщуватиметься на території національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ), площа відкритої частини становитиме 2 гектари.

Відкриття музею планується вже восени цього року.

Як повідомляє керівник проекту Максим Бахматов, у музеї будуть представлені зразки монументальної комуністичної пропаганди, Збиратимуть їх з усіх регіонів України.

«Експонати будуть збиратися по всій країні. Ми підготуємо список, будемо спілкуватися з мерами тих міст, які захочуть поділитися значущими експонатами. Плюс, ми звертаємося до приватних колекціонерів, які вже мають ці експонати, для того, щоб вони поділились і щоб вони були представлені в нашому музеї, як у відкритій його частині, так і в закритій експозиції», – розповідає Бахматов.

З набранням чинності закону про декомунізацію виникало багато запитань стосовно декомунізації приміщень, які розташовані на території ВДНГ, всі вони є прикладами монументальної пропаганди Радянського Союзу.

Водночас ці приміщення становлять архітектурну цінність, відзначає співзасновник Фонду дослідження монументальної пропаганди Максим Яковер.

«Позбутися символів тоталітарного минулого – це лише перший крок декомунізації. Другий, і набагато важливіший крок, – це переосмислити тоталітарне минуле. Наше завдання – не забути радянське минуле, а, навпаки, пам’ятати його. Пам’ятати як таке, яке ніколи не повинно повторитись.«Ніколи знову» – це саме те, що повинні будуть промовляти експонати цього музею», – каже голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Заступник міського голови Києва Володимир Прокопів висловив сподівання, що майбутній музей увійде в першу десятку туристичних об’єктів Києва.

«Ми отримуємо місце, яке стане своєрідним символом того, що ми перегорнули сторінку комуністичного минулого, як це зробили вже всі цивілізовані країни Європи»,– зауважує Прокопів.

Музей є проектом-дослідженням, мета якого – збереження та вивчення об’єктів пропагандистського мистецтва комуністичної епохи. Організатори сподіваються, що він стане відкритим простором для осмислення радянського минулого. Для фінансування проекту створили благодійний фонд.

XS
SM
MD
LG