Доступність посилання

ТОП новини

Доля «нормандського формату» і «Мінська» вирішиться на саміті «Групи семи» – Безсмертний


Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Подальша доля «Нормандського формату» і мінських домовленостей вирішиться під час саміту «Групи семи» (G7) в Італії. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив дипломат, колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Роман Безсмертний.

«Очевидно, що там під час розгляду ключових питань, а вони, на щастя чи на лихо, будуть стосуватися євразійського регіону, і там будуть викладатися і позиція української, і російської сторони. Там буде вирішено і доля «нормандського формату», і доля мінського процесу. А остаточна крапка буде поставлена у липні, коли у Габмурзі збереться «Група семи» (багато говорять про зустріч там президентів Росії і США). Але основні події почнуть розгортатися після зустрічі «Групи семи», – вважає Безсмертний.

За його словами, перед самітом «Групи семи» Росія намагається продемонструвати затишшя на Донбасі.

«Виходячи з того, як розвиваються події на лінії зіткнення, – це маневр, і суть маневру з російського боку – показати певне затишшя. Але на тлі цього, на тлі внутрішніх проблем, які є в Росії, вона готується до загострення. Цей маневр – спроба замилити очі всім учасникам перед «великою сімкою». Для мене очевидно, що Росія накопичує сили, щоб потім йти на загострення», – зазначив Безсмертний.

На думку дипломата, в останні місяці Україна брала участь у пошуках нової конфігурації «нормандського формату» та зміні мінського процесу.

«Останні три місяці візити до Вашингтона, зустрічі з президентом Трампом, держсекретарем міністра закордонних справ України, колишніх посадовців, майбутніх посадовців, а такі зустрічі відбувалися, говорять про те, що йде пошук нової конфігурації нормандського формату, модифікації мінського процесу і, можливо, якихось документів і можливої участі у цьому процесі США», – додав Безсмертний.

Cаміт «Групи семи» відбудеться 26–27 травня в Італії.

20 травня президент України Петро Порошенко у Берліні провів зустріч з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. За словами Порошенка, під час переговорів з Анґелою Меркель обговорювався сценарій мотивації Росії виконувати Мінські угоди.

11 травня міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив проблему Донбасу з президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майком Пенсом.

XS
SM
MD
LG