Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал наказав повернути за ґрати двох колишніх сербських спецслужбістів


Йовица Станишич (л) і Франко Симатович (п) на комбінованому фото з Гаазького трибуналу, 2013 рік
Йовица Станишич (л) і Франко Симатович (п) на комбінованому фото з Гаазького трибуналу, 2013 рік

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії повідомив, що вказав Сербії повернути до Гааги за ґрати двох колишніх сербських спецслужбістів, над якими має початися повторний процес.

Як повідомили у трибуналі, Міністерство внутрішніх справ Сербії має до 30 травня забезпечити повернення до Центру утримання ООН у нідерландській Гаазі, де працює цей заснований ООН судовий орган, 66-річного нині Йовицу Станишича і 67-річного Франка Симатовича.

Обох уже судили в Гаазькому трибуналі і після процесу, що тривав із 2009 до 2013 року, виправдали. Але 2015 року судді скасували цей вердикт за результатами апеляції, встановивши, що в перебігу першого процесу припустилися кількох юридичних помилок.

Апеляційна палата Гаазького трибуналу призначила повторний розгляд справи Станишича і Симатовича за чотирма звинуваченнями у причетності до воєнних злочинів, які здійснили на території Боснії і Хорватії після розпаду комуністичної Югославії 1991 року сербські «загони смерті». Новий процес почнеться 13 червня.

Йовица Станишич, один із найближчих соратників колишнього президента Сербії і Югославії Слободана Милошевича, очолював у часи балканських воєн Службу державної безпеки Міністерства внутрішніх справ тодішньої Югославії, що відігравала роль політичної поліції. Він сам здався Гаазькому трибуналові 2003 року.

Франко Симатович, один із заступників першого, очолював сили спецпризначення Служби держбезпеки, зокрема, був засновником сумно відомого Підрозділу спеціальних операцій, знаного також як «червоні берети». Ці воєнізовані загони, на основі яких був створений Підрозділ спецоперацій, брали участь в операціях на території Хорватії і Боснії та Герцеговини. Влада Сербії видала його Гаазькому трибуналові теж 2003 року.

XS
SM
MD
LG