Доступність посилання

ТОП новини

Посол ЄС Мінґареллі про конкурс до нового Верховного суду: це дуже важливо


Голова представництва Євросоюзу в Україні, посол Юґ Мінґареллі
Голова представництва Євросоюзу в Україні, посол Юґ Мінґареллі

Голова представництва ЄС в Україні Юґ Мінґареллівітає продовження процесу відбору суддів до нового Верховного суду України і наголошує, що «це дуже важливо».

«Повна прозорість має вирішальне значення на заключному етапі. Чітка методика підрахунку і публічність кінцевих результатів – головне», – цитує посла Мінґареллі прес-служба представництва ЄС в Україні у twitter.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ)у листопаді минулого року оголосила конкурс на 120 посад із 200 до нового Верховного суду. Більшість претендентів, допущених Вищою кваліфікаційною комісією до конкурсу, – чинні судді з різних судів України

ВККС планує на початку червня оголосити рейтинг кандидатів на посаду суддів нового Верховного суду, які пройшли всі етапи конкурсу.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», повідомили, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України засекретила значну частину інформації про цей конкурс, зокрема, зразки тестових і практичних завдань, самі роботи кандидатів, а також індивідуальні персоніфіковані оцінки, виставлені членами ВККСУ за практичні роботи конкурсантів.

Крім того, низка суддів – кандидатів до нового Верховного суду зазначають, що їх можуть рекомендувати політики та урядовці.

Верховний суд є найвищим судом у системі судоустрою, здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції, а у окремих випадках – як суд першої або апеляційної інстанції.

Крім того, Верховний суд звертається до Конституційного суду України щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції України, а також надає висновок про наявність чи відсутність у діяннях, у яких звинувачується президент України, ознак державної зради або іншого злочину.

XS
SM
MD
LG