Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий комітет у Криму викликав на допит активіста Беляла Аділова – адвокат


Адвокат Едем Семедляєв
Адвокат Едем Семедляєв

В анексованому Криму російський Слідчий комітет Сімферополя викликав на допит 22 травня активіста Беляла Аділова, якого наприкінці березня силовики затримали біля будівлі підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму, коли він читав молебень за звільнення підсудних.

«Сьогодні ми йдемо до Слідчого комітету Київського району на черговий слідчий захід. Хочу нагадати, що стосовно Беляла Аділова порушено кримінальну справу за 318 статтею Кримінального кодексу Російської Федерації. Після того, як сходимо, буде ясно, що слідчий хоче і які подальші наші будуть плани», – розповів у коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії перед походом на виклик адвокат Аділова Едем Семедляєв.

29 березня біля будівлі підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму невідомі в масках викрали Беляла Аділова. Очевидцеві, який почав знімати те, що відбувається, вибили з рук телефон, самого Аділова затягли до мікроавтобуса й відвезли. Як пізніше стало відомо, затриманого доставили до управління російського Слідчого комітету в Криму.

Проти активіста порушили кримінальну справу, йому закидають застосування насильства чи погрози щодо представника влади.

Пізніше підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення відпустити активіста Беляла Аділова. На цей момент Белял Аділов перебуває під підпискою про невиїзд.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки в незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір»; цю заборону Москва намагається насаджувати і в окупованому українському Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG