Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники зафіксували 95 випадків залучення дітей до конфлікту на Донбасі


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Правозахисна коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» зафіксувала 95 випадків участі дітей у збройних формуваннях за період конфлікту на Донбасі. Про це йдеться у поданні коаліції для третього циклу Універсального періодичного огляду ООН.

За даними правозахисників, йдеться про 85 випадків на непідконтрольній та 10 на підконтрольній Україні території, коли вдалося ідентифікувати імена, вік, функції та способи вербування неповнолітніх.Випадки залучення осіб віком до 18 років до участі в українських добровольчих формуваннях зафіксовані лише в період початку збройного конфлікту 2014 року, зазначають вони.

«У 24 випадках вік дітей не перевищував 15 років на момент вербування, у 8 випадках точний вік встановити не вдалося, але є підстави вважати, що діти не були старшими за 15 років. Серед іншого, неповнолітніх та малолітніх дітей залучали для несення служби зі зброєю на блокпостах як бійців, виконання ролі охоронців, посильних, секретарів», – йдеться у поданні.

Також представники коаліції повідомляють про окремі випадки сексуальної експлуатації неповнолітніх.

«Так, згідно з зібраними свідченнями, дівчину віком 14–16 років, яку незаконно утримували представники незаконного збройного формування «Бетмен» у підвалі, як покарання за порушення дисципліни відправили на передову для задоволення сексуальних потреб бійців вищезгаданого формування», – зазначають правозахисники.

За інформацією коаліції, вдалося виявити залучення близько 200 дітей із непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей до участі у військово-виховних таборах на території Росії, або території, що фактично контролюється Росією (Абхазія, Крим).

Універсальний періодичний огляд Ради ООН з прав людини, для якого правозахисники підготували подання, охоплює аналіз дотримання прав людини у всіх країнах-членах ООН.

15 листопада 2017 року робоча група УПО розглядатиме ситуацію з правами людини в Україні.

Кожна країна проходить Універсальний періодичний огляд 1 раз на 4 роки.

Під час огляду представники влади представляють свій звіт про ситуацію з правами людини, а правозахисники, в свою чергу, надають свій, так званий «тіньовий звіт». Уперше Україна звітувала перед верховним комісаром ООН з прав людини у 2008 року, другий звіт датувався 2012-м.

XS
SM
MD
LG