Доступність посилання

ТОП новини

Матіос: затримано 23 колишніх керівників податкових органів України


Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомляють про затримання на даний час 23 колишніх регіональних керівників Міністерства доходів і зборів і податкових інспекцій. Їх підозрюють за статтями «участь у злочинній організації», «зловживання службовим становищем становищем» у справі про податкові майданчики, пов'язані з екс-міністром доходів і зборів Олександром Клименком, заявили силовики.

За їхніми словами, МВС спільно з Генпрокуратурою провели «масштабну операцію», в якій були задіяні понад 1700 працівників Нацполіції і близько півтисячі військових прокурорів.

«На даний час вони проводять 454 обшуки на території 15 областей держави. Відбувається одномоментне затримання низки осіб, яких авіатранспортом доправлятимуть до Києва для вручення підозри і обрання їм у Печерському райсуді запобіжного заходу про який ми просимо, це арешт», – сказав Матіос.

За даними слідства, затриманим інкримінують завдання державі збитків у близько 97 мільярдів гривень.

«Операція проводиться щодо перших керівників і їхніх заступників 15 обласних управлінь Міністерства доходів і зборів на той момент, так званих державних податкових адміністрацій, які мали пряму причетність до організації і функціонування так званих податкових майданчиків… внаслідок чого держава недоотримала, а фактично злочинна організація Януковича (екс-президент України Віктор Янукович – ред.), Клименка (екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко – ред.) змогла збагатитися за рахунок платників податків на доведену сьогодні слідством суму 97 мільярдів гривень», – сказав головний військовий прокурор.

За словами Авакова, ця сума перевищує бюджет Міністерства оборони, Міністерства соцполітики і складає понад два бюджети МВС.

У квітні Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України повідомила, що завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка.

Клименка підозрюють у тому, що з квітня 2012 по вересень 2013 року, обіймаючи посаду міністра доходів і зборів, «у складі створеної і очолюваної Віктором Януковичем злочинної організації, зловживаючи службовим становищем, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану і злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,166 мільярда гривень, шляхом незаконної компенсації ПДВ на рахунки фіктивних підприємств, в особливо великому розмірі, які були розподілені між учасниками злочинної організації».

Сам Олександр Клименко, який перебуває у розшуку, неодноразово заявляв, що всі претензії на його адресу з боку української влади пов’язані з переслідуванням за політичними мотивами.

XS
SM
MD
LG