Доступність посилання

ТОП новини

На саміті НАТО йтиметься і про «Мінськ» – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ виступає напередодні саміту НАТО в Брюсселі, 24 травня 2017 року
Єнс Столтенберґ виступає напередодні саміту НАТО в Брюсселі, 24 травня 2017 року

Країни-союзниці НАТО, зокрема учасниці так званого нормандського формату – Німеччина й Франція, на саміті НАТО у Брюсселі можуть підняти питання щодо невиконання Мінських угод, заявив напередодні зустрічі лідерів держав і урядів 28 членів альянсу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«Насамперед, члени «нормандського формату», Німеччина й Франція, будуть говорити про виконання Мінських угод. Нам слід пам’ятати, що найголовнішою причиною того, що НАТО здійснює наймасштабніше посилення колективної оборони, зокрема, розгорнувши чотири бойові батальйонні групи в країнах Балтії та Польщі, пов’язане саме з цим. Ми підтримуємо й економічні санкції щодо Росії з боку ЄС і США», – заявив керівник альянсу.

Столтенберґ додав, що союз НАТО занепокоєний недотриманням режиму припинення вогню, невідведенням важкої військової техніки від лінії зіткнення, а також недопущенням до роботи місії спостерігачів від ОБСЄ.

«Те, що місії ОБСЄ не дають можливості спостерігати за ситуацією, а нещодавно навіть один з її членів загинув, а кілька осіб було поранено, – це порушує саму місію та положення щодо роботи спостерігачів ОБСЄ», – сказав генсекретар.

На саміті НАТО, який відбудеться 25 травня у Брюсселі, головними темами будуть боротьба зі світовим тероризмом і справедливе інвестування кожного її члена в сфери безпеки й оборони своїх країн, заявив керівник цієї політично-військової організації Єнс Столтенберґ.

Після російської анексії Криму на Донбасі триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів і невиконанні Мінських угод, які спрямовані на врегулювання ситуації на Донбасі.

Кремль відкидає ці звинувачення. Щодо Мінських домовленостей Москва заявляє, що є лише гарантом їхнього виконання, але не стороною і не має ніяких зобов’язань за ними.

США, ЄС та інші країни запровадили проти Росії санкції через анексію Криму і підтримку сепаратистів на сході України. За даними ООН, внаслідок бойових дій на Донбасі загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG