Доступність посилання

ТОП новини

Додаткового посилення НАТО на східних кордонах на саміті не вимагатимуть – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

На саміті НАТО 25 травня в Брюсселі вітатимуть швидке посилення присутності військ альянсу на сході Європи, але нових запитів на подальше зміцнення східного флангу альянсу від держав-союзниць, ймовірно, не надходитиме, заявляє генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Таке припущення він зробив напередодні зустрічі лідерів держав та урядів 28 членів альянсу у Брюсселі.

«Ми всі вражені, як за дуже короткий проміжок часу союз НАТО зміг адаптуватися до нових безпекових викликів. Ми значно збільшили присутність на східних кордонах альянсу і підтвердили відданість принципові колективної оборони з часів завершення Холодної війни. Ми розгорнули чотири нові бойові групи в Балтії та Польщі. Але не думаю, що будуть запити на додаткові заходи», – каже генеральний секретар НАТО.

Єнс Столтенберґ аргументує це тим, що альянс хоче донести ідею про небажання конфронтації з Росією.

«Ми конфлікт в Україні не спровокували, ми хочемо його вирішити. А те, що ми робимо, – це поміркована відповідь на дії, до яких Росія вдалася в Україні. До цього союз НАТО навіть не припускав такого посилення своїх можливостей та створення бойових батальйонних груп», – заявив керівник Північноатлантичного союзу в Брюсселі.

На початку липня 2016 року на саміті НАТО у Варшаві лідери альянсу погодилися на розгортання додаткових підрозділів уздовж східного флангу оборонного союзу у відповідь на агресивні дії Росії.

НАТО посилює свою присутність у Східній Європі, розміщуючи у країнах Балтії і Польщі чотири багатонаціональні батальйонні бойові групи. Керувати місією мають військові зі США, Великої Британії, Франції і Німеччини.

XS
SM
MD
LG