Доступність посилання

ТОП новини

Росія самотужки оформила 65-й «гумконвой» на Донбас – Держприкордонслужба


Переміщення Росією 65-го «гумантірного конвою» на окуповані частини Донеччини та Луганщини відбувалося в односторонньому порядку та з порушенням норм міжнародного та українського законодавства, заявила 25 травня Державна прикордонна служба України.

«Сьогодні вранці російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення чергового (шістдесят п’ятого), так званого, «гуманітарного конвою».Оскільки переміщення «гумконвою» знову відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства і погоджених з Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей, українська міжвідомча група здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій», – йдеться в повідомленні.

За даними прикордонників, з 6:30 до 7:20 через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на в’їзд в Україну проїхало дві колони з 42 автомобілів.

У прес-службі МНС Росії вранці повідомили, що автомобілі заїжджали на контрольно-пропускний пункт з дотриманням вимог. Російська сторона оцінила вантаж у 400 тонн і стверджує, що це «дитячі продуктові набори і ліки».

Останній «гумконвой» на окупований Донбас кремль відправив 27 квітня.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки «гуманітарної допомоги». Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство.

XS
SM
MD
LG