Доступність посилання

ТОП новини

Грицак: СБУ розробляє механізм блокування російських сайтів


Служба безпеки України розробляє механізм блокування російських сайтів. Про це заявив головавідомства Василь Грицак.

«Механізм блокування контенту (російських сайтів – ред.) розробляється відповідно до необхідних доручень», – сказав він.

Грицак зазначив, що ці інтернет-ресурси «російська пропагандистська машина» використовує для впливу на свідомість громадян.

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Це рішення стосується зокрема сервісу «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайту Mail.Ru Group, антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb.

Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів.
Це рішення викликало суперечливу реакцію. Зокрема, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що слід скасувати заборону, а також вжити заходb щодо захисту свободи слова й інформації в Україні. Натомість у НАТО погодилися з позицією Києва, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні є питанням безпеки, а не свободи слова.

Водночас голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко заявив, що здійснення блокування російських сайтів, що потрапили під санкції, українськими провайдерами наразі неможливе технічно. За його словами, для реалізації блокування провайдерам може знадобитися час і значні кошти на переоснащення обладнання та зміну топології мережі.

XS
SM
MD
LG