Доступність посилання

ТОП новини

Туск про зустріч з Трампом: маємо спільну думку щодо конфлікту в Україні, але не щодо Росії


Дональд Туск і Дональд Трамп
Дональд Туск і Дональд Трамп

Голова Європейської ради Дональд Туск заявляє, що після переговорів із президентом США Дональдом Трампом у нього склалося враження, що у питанні відносин із Москвою сторони не мають однакових позицій, але мають спільну думку щодо конфлікту в Україні.

«Я не переконаний на сто відсотків, що ми – пан президент і я – маємо однакову позицію та сприйняття Росії. Водночас, у питанні українського конфлікту, виглядає, що ми тримаємо однакову лінію», – сказав він.

Голова Європейської ради повідомив, що з головою Білого дому у нього були консультації щодо безпеки, клімату й торговельних відносин.

«Враження таке, що ми дійшли згоди щодо більшості питань. Насамперед, у боротьбі з тероризмом, водночас, у сфері клімату і комерції питання ще залишаються», – додав Туск.

Трамп під час передвиборної кампанії виступав із заявами про можливість визнати захоплення Росією українського Криму і скасувати санкції. Він і нині говорить про необхідність поліпшувати відносини з Росією. При цьому нині в Адміністрації президента США наголошують, що скасування більшої частини санкцій можливе тільки після виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями, а скасування решти «кримських» санкцій – після деокупації українського півострова.

США і ЄС застосували щодо Москви пакет санкцій через її роль у конфлікті на Донбасі і анексію Криму.

Росія наполягає, що анексувала Крим «законно», щодо подій на Донбасі Москва твердить про свою непричетність до них і про відсутність будь-яких її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання в регіоні. При цьому у Кремлі називають «незаконними» запроваджені проти Росії санкції.

XS
SM
MD
LG