Доступність посилання

ТОП новини

Фірма «Міранда» спростовує заяву Луценка про розтрату коштів, виділених на систему е-декларування


У компанії «Міранда» спростовують заяву генерального прокурора Юрія Луценка про розтрату фірмою коштів, виділених на розробку програмного забезпечення для системи електронного декларування. Про це йдеться у письмовому коментарі, наданому Радіо Свобода директором фірми Юрієм Новіковим.

«У рамках виконання контракту з програмою розвитку ООН залучались додаткові спеціалісти, зокрема нерезиденти, їхні послуги були оплачені. Зокрема, частина коштів була перерахована на рахунки підприємства, яке здійснює свою діяльність в Естонії. Проте інформація, що це підприємство є фіктивним, є лише необґрунтованою фантазією генерального прокурора. Це підприємство досить довго працює на ринку, і в естонських правоохоронних органів до нього немає ніяких питань», – зазначив Новіков.

«Щодо залучення студентів та викладачів КПІ, маю повідомити, що і на цей час я викладаю в КПІ та є штатним викладачем КПІ, а більшість працівників «Міранди» є випускниками КПІ. Якихось інших студентів та викладачів КПІ до розробки програмного забезпечення не було залучено», – повідомив директор компанії «Міранда».

За словами Новікова, правоохоронні органи мали низку претензій до фірми з серпня 2016 року, наразі сам він є фігурантом справи про несплату податків, порушеної Державною фіскальною службою.

Юрій Новіков додав, що вважає причиною інтересу до фірми правоохоронних органів «очевидне бажання дискредитувати систему електронного декларування, щоб пізніше, під різними приводами, зупинити реєстр декларацій».

Напередодні під час виступу у Верховній Раді генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що програма розвитку ООН без конкурсу призначила виконавцем робіт із розробки програмного забезпечення для системи е-декларування в Україні «Міранда». За словами генпрокурора, директор фірми Юрій Новіков начебто доручив виконання цих робіт одному з викладачів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» та його студентам, а «кошти, надані ТОВ «Міранда», вивели через фіктивні фірми на рахунки в Естонію».

«Міранда» було розробником програмного забезпечення для системи е-декларування, яку запустили в Україні восени 2016 року. На реалізацію проекту фірма отримала від ПРООН близько 3 мільйонів гривень. Водночас, за словами Юрія Новікова, від вересня 2016 року реєстр електронних декларацій функціонує на основі іншого програмного забезпечення.

XS
SM
MD
LG