Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура Словаччини вимагає розпуску радикальної партії «Наша Словаччина»


Лідер «Народної партії «Наша Словаччина» Мар’ян Котлеба
Лідер «Народної партії «Наша Словаччина» Мар’ян Котлеба

Генеральний прокурор Словаччини Яромір Чіжнар 25 травня підтвердив, що напередодні Генпрокуратура виступила з вимогою розпустити радикальну «Народну партію «Наша Словаччина».

«Аналіз зведених матеріалів показав, що політична партія Котлеби (Мар’ян Котлеба – лідер «Народної партії «Наша Словаччина») як екстремістська політична партія з тенденціями фашизму своєю програмою і діяльністю порушує Конституцію Словацької Республіки, закони і міжнародні домовленості», – заявила речник Генеральної прокуратури Андрея Предайньова.

На думку Генеральної прокуратури, метою «Народної партії Наша Словаччина» є повалення нинішньої демократичної системи у країні.

Останнім кроком «Генеральна прокуратура закрила вивчення понад 170 справ з проханням передати до Найвищого суду Словацької Республіки пропозицію розпустити політичну партію Котлеби», – повідомляють словацькі ЗМІ.

Якщо Генеральна прокуратура Словаччини розпустить «Народну партію «Наша Словаччина», депутати від цієї сили залишаться у складі парламенту – Народної Ради Словацької Республіки до кінця виборчого періоду, тобто до 2020 року. До складу словацького парламенту входить 150 депутатів, з них 14 місць належить депутатам від «Народної партії «Наша Словаччина».

Міністр права Словаччини Люція Жітнянска зазначила, що вимога розпустити партію Мар’яна Котлеби спричинить у країні дискусію. Однак політичні дискусії не можуть бути основою дій суду чи Генеральної прокуратури, вважає вона. «Суд у кінцевому рахунку має виносити рішення тільки на основі права, так це відбувається у демократичному суспільстві», –зазначила словацький міністр права.

«Народна партія «Наша Словаччина» (Ľudová strana Naše Slovensko) була заснована 20 жовтня 2010 року і належить до крайніх правих націоналістичних партій у Словаччині. На останніх виборах до парламенту, які відбулись у березні 2016 року, вона здобула 14 депутатських місць. Головою партії є Мар’ян Котлеба.

XS
SM
MD
LG