Доступність посилання

ТОП новини

На Cицилії розпочинається дводенний саміт G7


Протестувальники у масках лідерів країн G7 «їдять» лапшу біля місця проведення саміту на Сицилії, Італія, 25 травня 2017 року
Протестувальники у масках лідерів країн G7 «їдять» лапшу біля місця проведення саміту на Сицилії, Італія, 25 травня 2017 року

У п’ятницю, 26 травня, на італійському острові Сицилія розпочинається дводенних саміт лідерів країн «Групи семи» США, Німеччинии, Великобританії, Франції, Італії, Канади та Японії. Зустріч проходитиме в курортному місті Таорміна, і як очікується, буде присвячена співпраці країн в сфері безпеки з огляду на останню атаку в британському Манчестері, де загинули понад 20 людей.

За словами неназваного високопоставленого італійського дипломата, президент США Дональд Трамп і інші лідери G7 дотримуються схожих поглядів з багатьох питань, але Вашингтон залишається на своїх позиціях щодо питань торгівлі і зміни клімату. Державам Євросоюзу потрібна чітка обіцянка від США «боротися з усіма формами протекціонізму», сказав дипломат, додавши, що вони активно намагатимуться переконати президента США у перевагах вільної торгівлі.

«У нас буде дуже здорова дискусія з питань торгівлі, і ми будемо говорити про те, що є вільним і відкритим способом торгівлі», – заявив 26 травня економічний радник Білого дому Гері Кон.

Він також припустив, що будуть «доволі здорові» переговори про те, чи Вашингтон має дотримуватися зобов’язань зі скорочення викидів парникових газів відповідно до Паризької угоди 2015 року.

Кон зазначив, що Трамп, який назвав боротьбу з глобальним потеплінням «містифікацією», ухвалить остаточне рішення, коли повернеться додому. Але підкреслив, що економічний розвиток – тема першочергова.

Європейські дипломати очікують, що їх лідери чинитимуть тиск на Дональда Трампа в контексті виконання Паризької угоди щодо викидів, яку всебічно підтримують на всьому європейському континенті.

Приїзд на Сицилію – останній пункт першої закордонної поїздки Трампа з часу вступу на посаду президента США в січні. Досі в рамках свого дев’ятиденного туру Трамп відвідав Саудівську Аравію, Ізраїль і Палестинські території, зустрівся з папою Франциском і провів переговори з главами Європейського союзу і військового альянсу НАТО в Брюсселі.

XS
SM
MD
LG