Доступність посилання

ТОП новини

Поліція: через розтрату коштів посадовцями «Укрзалізниці» відкрили провадження


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Національна поліція заявляє про початок розслідування за фактом завищення на 185 мільйонів гривень посадовими особами «Укрзалізниці» ціни на закупівлю вантажних піввагонів.

Як повідомляє прес-служба відомства, силовики встановили, що «Українська залізниця» у 2017 рік планувала придбати 5890 вантажних піввагонів на загальну суму 4,8 мільярда гривень без урахування ПДВ, вартість закупівлі одного піввагона на основі дослідження ринку та фактичного замовлення для січня 2017 року визначалася на рівні від 780 до 800 тисяч гривень без ПДВ.

«Однак на початку квітня службові особи ПАТ «Укрзалізниця» за відсутності погодження всіх членів експертної комісії, яка була створена з метою визначення вартості вказаних вагонів, підписали протокол погодження ціни піввагону, завищеної приблизно на 76 тисяч гривень кожен. Відтак ціна усієї оголошеної партії (2465 піввагонів) була завищена на 185 мільйонів гривень», – йдеться у повідомленні.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального кодексу України.

На початку квітня у ЗМІ з’явилася інформація про закупівлю «Укрзалізницею» «туалетів на мільйон». Мова йшла про те, що «Укрзалізниця» планувала закупити 250 комплектів туалетів на 1,08 мільйона гривень. За підрахунками журналістів, орієнтована вартість одного туалету в доларовому еквіваленті – 40 тисяч. Тоді міністр інфраструктури Володимир Омелян назвав ціну «необґрунтованою». «Укрзалізниця» пояснила, що очікувана вартість обладнання для туалетів для плацкартних вагонів у майже 270 мільйонів гривень вказана на основі моніторингу цінових пропозицій виробників.

Також у бeрeзні у НАБУ повідомляли про завершення досудового розслідування стосовно 6 людей, підозрюваних у завданні збитків ДП «Укрзалізничпостач» (з грудня 2015 року – філія ПАТ «Укрзалізниця») на суму 20 мільйонів гривень та замаху на заволодіння його коштами в розмірі майже 44 мільйони гривень. Протe Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила провадження стосовно начальника департаменту матеріально-технічного забезпечення ПАТ «Укрзалізниця» у зв’язку з нeдостатньою кількістю доказів. Щодо інших п’яти, за словами прокурора САП Віталія Кравця, провадження мали передати до Солом’янського суду Києва.

XS
SM
MD
LG