Доступність посилання

ТОП новини

У США помер політичний діяч Збігнєв Бжезінський


У США у віці 89 років помер відомий політичний діяч Збігнєв Бжезінський. Бжезінський – політолог та соціолог, у 1977-1981 роках, в період дипломатичної кризи з Іраном та радянського вторгнення в Афганістан, був радником з національної безпеки президента США Джиммі Картера.

Бжезінський народився у Варшаві 28 березня 1928 року, а його батько, дипломат Тадеуш Бжезінський, був родом із Золочева Львівської області. Збігнєв Бжезінський здобув освіту в Канаді і Сполучених Штатах. Він автор низки досліджень в сфері міжнародних відносин і геополітики.

Під час іранської дипломатичної кризи 1979 року, коли в Тегерані були захоплені американські заручники, Бжезінський виступив проти переговорів і на підтримку військової операції зі звільнення громадян США. Президент Картер погодився на цей план, що отримав назву Desert One, однак операція була провалена, що стало однією з причин того, що Картер програв вибори своєму наступнику Рональду Рейгану в 1980 році. Коли радянські війська вторглися в Афганістан, Бжезінський рішуче підтримував озброєння афганських повстанців у відповідь. За це в СРСР його називали «ворогом розрядки».

Після початку українсько-російського конфлікту в 2014 році Бжезінський висловлювався на підтримку територіальної цілісності України, за надання США військової допомоги Україні та європейський курс розвитку держави.

XS
SM
MD
LG