Доступність посилання

ТОП новини

Суд звільнив з-під варти фігурантів справи про стрілянину в Мукачеві


Панорама Мукачева
Панорама Мукачева

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області звільнив з-під варти чотирьох активістів «Правого сектора», фігурантів справи про стрілянину в Мукачеві влітку 2015 року.

Їх відпустили на поруки, поручителями виступили народний депутат Михайло Головко і міський голова Сколе Володимир Москаль.

Обвинувачених звільнили в залі суду, це рішення присутні зустріли вигуками «Слава Україні!».

Адвокати й прихильники звинувачених активістів повідомили про звільнення у соцмережах.

Одночасно з судовим розглядом у Мукачевіпід офісом генеральної прокуратури Україні в Києві зібралися активісти «Правого сектору» та інших націоналістичних організацій. Протестувальники вимагали в прокуратури або відкликати звинувачення щодо активістів «Правого Сектору», або ж разом з ними взяти під варту іншу сторону перестрілки – народного депутата Михайла Ланя, озброєних людей та працівників МВС.

Під час зустрічі активу протестувальників та прокурорів ГПУ представник відомства Олександр Голінченко заявив, що з переліку звинуваченьщодо учасників перестрілки зняли звинувачення у тероризмі.

Голінченко на запитання Радіо Свобода додав, що Ланьо та інші учасники подій допитані як свідки і що Генпрокуратура перевірила всі версії подій, готуючи обвинувальний акт.

Інцидент у Мукачеві 11 липня 2015 року стався після того, як два десятки озброєних людей у камуфляжній формі з написами «Правий сектор» відвідали офіс народного депутата Михайла Ланя. Зустріч закінчилася стріляниною, внаслідок якої були загиблі й поранені.

Після цього частина учасників інциденту переховувалася в горах. За подіями в Мукачеві тоді силовики відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 255 («створення злочинної організації») та ч. 2 ст. 258 («терористичний акт») Кримінального кодексу України.

18 вересня 2015 року тимчасова слідча комісія Верховної Ради відзвітувала про розслідування подій у Мукачеві перед народними депутатами. У доповіді йшлося, що конфлікт значною мірою був спровокований діями місцевого керівництва МВС і СБУ.

XS
SM
MD
LG