Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: менеджмент «Яндекса» збирав і передавав до Росії персональні дані українців


Голова СБУ Василь Грицак
Голова СБУ Василь Грицак

У Службі безпеки України заявляють, що сьогоднішні обшуки у «Яндексі» провели у зв’язку з тим, що менеджмент компанії незаконно збирав і передавав до Росії персональні дані українських громадян.

Як повідомляють у прес-службі відомства, йдеться про особисті дані, сферу діяльності, спосіб життя, житла, проживання, роботи, дозвілля, джерела доходів, адреси електронної пошти і акаунтів у соціальних мережах.

За даними СБУ, серед громадян, інформацію про яких передавали до Росії, є співробітники правоохоронних і спеціальних органів, військовослужбовці Збройних сил України, інших підрозділів, що беруть участь в антитерористичній операції на сході Донбасі, працівники органів державної влади і управління.

«Інформацію передавали спеціальним службам РФ для планування, організації і проведення розвідувальних, диверсійних, інформаційно-підривних операцій у нашій країні», – наголошують у відомстві.

Наразі цих звинувачень у компанії «Яндекс» не коментували.

Раніше сьогодні у Службі безпеки України повідомили про проведення обшуків в офісах дочірньої структури російської компанії «Яндекс» у Києві й Одесі. У відомстві повідомили, що слідчі дії відбуваються у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада). У компанії «Яндекс» підтвердили проведення обшуків в їхніх офісах, але вказали, що про причини їм невідомо.

15 травня президент України Петро Порошенко указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. У списку 468 юридичних осіб – зокрема сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники». Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів. Тоді також у Раді національної безпеки і оборони України заявили, що через російські соцмережі «ВКонтакте» і «Одноклассники» ведеться інформаційна агресія проти України.

XS
SM
MD
LG