Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ оштрафував Росію через порушення на виборах в Держдуму 2011 року


Плакат на мітингу «За чесні вибори» в Москві
Плакат на мітингу «За чесні вибори» в Москві

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав Росію виплатити 38 тисяч євро за скаргами на порушення прав під час виборів до Держдуми в грудні 2011 року. Постанова опублікована на сайті суду.

Із заявами до Страсбурзького суду звернулися кілька жителів Санкт-Петербурга, в тому числі депутати від партії «Справедлива Росія» і спостерігачі на виборах. Вони стверджували, що результати голосування на декількох дільницях були змінені, а їхні скарги до виборчої комісії і прокуратури не привели до перерахунку голосів. На думку заявників, були порушені їхні права на вільні вибори і ефективний правовий захист.

Суд визнав наявність порушень при підрахунку голосів виборців і визнав незаконною відмову в повноцінному розгляді скарг позивачів.

Після виборів депутатів Держдуми в 2011 році повідомлялося про масштабні порушення, в тому числі про багаторазове голосування за відкріпними посвідченнями (так звані «каруселі»), вкиданні бюлетенів, зміні даних під час підрахунку голосів, перешкоджанні роботі спостерігачів. Фальсифікації на виборах стали причиною масових акцій протесту опозиції.

XS
SM
MD
LG