Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі активісти пікетували еко-форум, щоб нагадати владі про проблему «чистого повітря»


Пікет в Запоріжжі, 30 травня 2017 року
Пікет в Запоріжжі, 30 травня 2017 року

У Запоріжжі група активістів провела пікет біля виставкового комплексу, де за підтримки міської влади проходить спеціалізований екологічний форум.

Учасники акції принесли з собою плакати з написами «Вітаємо у Запоріжжі», «Скажи «Ні!» заводським викидам», «Маєте совість!».

За словами активістам, таким чином вони намагаються привернути увагу до проблеми промислового забруднення повітря та не дати перетворити сам захід на формальний піар на екологічній темі.

Також учасники мітингу передали заступнику міського голови Валерію Еделєву як модератору еко-форуму звернення з вимогою знайти з місцевого бюджету кошти на обладнання працюючих в місті постів Гідромету сучасними системами безперервного моніторингу основних забруднюючих речовин повітря, забезпечити публікацію даних моніторингу в он-лайн режимі на сайті міськради та відновити роботу незалежної екологічної лабораторії у Запоріжжі за участі громадськості.

«Ця резолюція з мітингу 15-го року, що зібрав понад тисячу людей під стінами запорізької мерії. Нічого не змінилося. Тому сьогоднішній еко-форум – гарна можливість нагадати про ті вимоги, що містяни мають до влади. Ми тут живемо, тут живуть наші діти, і ми хочемо, аби повітря було чистим і нам не брехали, що все добре», – розповіла одна з учасниць акції Ірина Лех.

Документ, переданий активістами заступнику міського голови, також містить звернення до народних депутатів від Запоріжжя з вимогою ініціювати проведення незалежного екологічного аудиту основних підприємств-забруднювачів.

Заступник міського голови Валерій Еделєв заявив після вручення документу активістами, що проблема екології – це не проблема сьогоднішнього чи вчорашнього дня.

«Останній час міська влада почала достатньо багато робити. Працює програма меморандуму (з промисловими підприємствами, які добровільно беруть на себе зобов’язання зі зниження викидів), працює програма озеленення. Ми робимо ставку не на кількості посаджених дерев, яких, до речі, було висаджено набагато більше, ніж попередні роки, а на якість догляду за ними. На жаль, екологія має велику інерцію, тому думаю, що найближчі результати будуть через 5-7 чи навіть 10 років», – сказав Еделєв після вручення звернення.

Запорізький «Еко-форум» триватиме з 30 травня по 1 червня. У відкритті заходу мали взяти заступник міністра екології Микола Кузьо, заступник міністра освіти та науки Володимир Ковтунець та заступник профільного комітету Верховної Ради Анатолій Дирів, втім представники центральних органів влади на заході не були присутні.

XS
SM
MD
LG