Доступність посилання

ТОП новини

У Києві активісти пікетували ВККС через зауваження до кандидатів до Верховного суду


Суддями Верховного суду можуть призначити хабарників і сепаратистів – активісти (відео)

У Києві активісти пікетували Вищу кваліфікаційну комісію суддів через те, що вона, на думку пікетувальників, не врахувала більшості зауважень Громадської ради правосуддя щодо доброчесності кандидатів.

Представники організацій «Реанімаційний пакет реформ»,«Автомайдан» і «ЧЕСНО», серед іншого, вимагали голосувати за кожного з кандидатів публічно.

Обрання суддів Верховного суду є найважливішою частиною судової реформи, і якщо його суддями призначать людей з сумнівною репутацією, то це нівелює всі інші реформи, які здійснюються в Україні, наголосив один з ініціаторів протесту, голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Якби в Україні не було проведено жодної реформи, але повноцінно відбулася тільки судова реформа – це був би крок уперед.Якщо судова реформа не відбудеться – всі інші реформи не мають значення. Не має значення НАБУ, адже у справах останню крапку ставить суд. Не мають значення конкурси на голів держпідприємств та на державні посади – адже вони скасовуються рішеннямисудом. Не має значення люстрація – адже вона скасовується судом. Ніщо немає значення, якщо немає суду! Отже, обрання складу ВСУ – це ключова частина ключової реформи», – сказав він.

За словами Шабуніна, Громадська рада доброчесності, яка бере участь у відборі нових суддів, має запитання до більшості кандидатівдо Верховного суду, які, наголошує активіст, Вища кваліфікаційна комісія суддів наразі врахувала лише на 20% .

Водночас у Вищій кваліфікаційній комісії суддів обіцяють справедливо оцінити кожного кандидата і врахувати всі пропозиції громадськості.

Так, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Козлов наголосив, що процес відбору не завершився, тож говорити про те, що ВККС знехтувало висновками Громадської ради доброчесності зарано.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) у листопаді минулого року оголосила конкурс на 120 посад із 200 до нового Верховного суду. Більшість претендентів, допущених Вищою кваліфікаційною комісією до конкурсу, – чинні судді з різних судів України

ВККС планує на початку червня оголосити рейтинг кандидатів на посаду суддів нового Верховного суду, які пройшли всі етапи конкурсу.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», повідомили, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України засекретила значну частину інформації про цей конкурс, зокрема, зразки тестових і практичних завдань, самі роботи кандидатів, а також індивідуальні персоніфіковані оцінки, виставлені членами ВККСУ за практичні роботи конкурсантів.

Крім того, низка суддів – кандидатів до нового Верховного суду зазначають, що їх можуть рекомендувати політики та урядовці.

Верховний суд є найвищим судом у системі судоустрою, здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції, а у окремих випадках – як суд першої або апеляційної інстанції.

Крім того, Верховний суд звертається до Конституційного суду України щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції України, а також надає висновок про наявність чи відсутність у діяннях, у яких звинувачується президент України, ознак державної зради або іншого злочину.

XS
SM
MD
LG