Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Молдова починають спільну роботу на КПП, що межує з Придністров’ям


Український прикордонник перевіряє автомобілі на КПП «Кучурган», за приблизно 100 кілометрів від Одеси, на межі з невизнаним Придністров'ям (фото 2014 року)
Український прикордонник перевіряє автомобілі на КПП «Кучурган», за приблизно 100 кілометрів від Одеси, на межі з невизнаним Придністров'ям (фото 2014 року)

У середу, 31 травня, починає роботу спільний контрольно-пропускний пункт «Кучурган – Первомайськ» на молдовсько-українському кордоні, що межує з сепаратистським регіоном Придністров’я. Проект здійснюється за підтримки місії ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні.

Повідомляється, що на першому етапі упродовж приблизно шести місяців тут буде перевірка вантажів, що вивозяться з регіону. Митники і прикордонники України та Молдови також контролюватимуть потоки трафіку і кількість людей, які перетинають КПП. На другому етапі буде контролюватися й імпорт у Придністров’я.

Фактична влада сепаратистського регіону Придністров’я назвала спільну роботу на КПП Молдови і України «блокадою». Офіційний Київ та Кишинів натомість заявили, що новий режим лише сприятиме процедурі перевезення вантажів і проїзду людей і автотранспорту.

Придністров’я, значною мірою російськомовний сепаратистський регіон Молдови, ще в радянські часи, 1990 року, односторонньо проголосив «незалежність» від решти Молдови. Після короткої війни 1992 року за підтримки базованих у регіоні російських військ Придністров’я остаточно вийшло з-під контролю Кишинева. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі, але регіон має постійну й істотну підтримку Росії – економічну, політичну і військову.

XS
SM
MD
LG