Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко про рішення суду Стокгольма: Москва втрачає можливість використовувати газ як зброю


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма (Швеція) надає право «Нафтогазу України» вимагати зниження ціни на газ за контрактом із «Газпромом» відповідно до умов ринку, заявляє президент України Петро Порошенко.

«Положення «бери або плати» скасоване. У задоволенні вимог російського «Газпрому» сплачувати за газ на підставі «бери або плати» відмовлено. Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими переговірниками в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів», – написав президент у Facebook.

«Таким чином, вартість газу буде визначатися не Кремлем, а виключно прозорим та вільним ринком. Це – важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу», – додав Порошенко.

За його словами, для України це «надзвичайно важливе рішення», оскільки суперечності між «Нафтогазом» і «Газпромом» вперше врегульовуються у цивілізований юридичний спосіб.

«Підтверджую, що Україна була і залишатиметься надійним партнером у питанні забезпечення газом європейських споживачів», – наголосив президент.

31 травня «Нафтогаз» повідомив, що Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма відхилив вимогу російського газового монополіста «Газпрому» до України за принципом «бери або плати». Крім того, за даними української компанії, суд задовольнив вимогу «Нафтогазу» про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов і повністю скасував заборону на реекспорт газу.

У «Газпромі» заявили, що отримали рішення арбітражу, що складає 790 сторінок, і аналізують його.

«Розрахунок задоволених вимог при цьому має буде надано пізніше, під час винесення кінцевого рішення», – зауважують у «Нафтогазі».

У жовтні 2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування.

Перед цим «Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

У 2016 році голова української компанії Андрій Коболєв оцінив суму претензій «Нафтогазу» до російського «Газпрому» в 30 мільярдів доларів.

Водночас російський «Газпром» подав до Стокгольмського арбітражного суду три позови проти «Нафтогазу» на загальну суму понад 23 мільярди доларів.

XS
SM
MD
LG