Доступність посилання

ТОП новини

Росія вирішила видворити двох естонських дипломатів


Будівля Міністерства закордонних справ Росії в Москві
Будівля Міністерства закордонних справ Росії в Москві

Росія вирішила вислати двох дипломатів із генерального консульства Естонії в Санкт-Петербурзі. Як заявило Міністерство закордонних справ Росії, вони мають залишити країну протягом п’яти днів.

Такий крок був зроблений у відповідь на рішення естонського уряду, який 26 травня оголосив про видворення двох російських дипломатів, не вказавши про причини.

Відносини між Росією й Естонією, яка є членом Євросоюзу і НАТО, останнім роками загострилися.

Раніше 31 травня МЗС Росії повідомило, що п’ять співробітників посольства Молдови в Росії оголошені персонами нон-ґрата і будуть вислані з країни у відповідь на висилку російських дипломатів із Кишинева.

Дипломатам наказали залишити Росію протягом трьох днів, йдеться в повідомленні МЗС Росії.

29 травня МЗС Молдови повідомило, що п’ятьох дипломатів посольства Росії в цій країні оголосили персонами нон-ґрата. Їм наказали залишити країну протягом 72 годин. У МЗС Росії засудили такий крок і пригрозили заходами у відповідь. Президент Молдови Ігор Додон назвав «обурливими» дії уряду країни.

За даними російських ЗМІ, серед висланих дипломатів – помічник військового аташе посольства Росії в Молдові Олександр Грудін. У березні 2017 року спецслужби Молдови публічно звинуватили його у вербуванні та отриманні секретної інформації від колишнього депутата парламенту Молдови Юрія Болбочани, який був заарештований 17 березня.

Болбочану в Молдові звинувачують за статтею «зрада» і «шпигунство». Йому загрожує тюремне ув’язнення на термін від 12 до 20 років.

XS
SM
MD
LG