Доступність посилання

ТОП новини

Комісар Ган висловив занепокоєння політизацією аудиту НАБУ


Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Комісар ЄС із питань Європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Ган назвав створення Національного антикорупційного бюро однією із «історій успіху» української влади, але засудив політизацію процесу аудиту відомства.

«Ми стурбовані тим, що незалежність та ефективне функціонування занадто часто ставиться під питання. Із нещодавнього ми занепокоєні, що призначення трьох аудиторів НАБУ стає політизованим», – сказав Ган.

У 2017 році Національне антикорупційне бюро України проходитиме перший зовнішній аудит за два роки роботи. Негативний висновок цього аудиту – одна з небагатьох підстав для відставки директора бюро. До комісії, яка має здійснювати аудит НАБУ, по одному представнику делегують Верховна Рада, уряд та президент України. Поки що обраний лише один – від уряду. Це – Михайло Буроменський – професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Його кандидатуру подав голова правління Гельсінської спілки Олександр Павліченко. Також Буроменський надав рекомендації від GRECO та ОБСЄ. Рекомендації від Гельсінської спілки з прав людини мають ще три кандидати.

Верховна Рада двічі не змогла обрати свого представника в групі з аудиту антикорупційного бюро – голосів бракувало і для американського юриста Роберта Сторча, якого комітет пропонував ще з грудня 2016 року, і для Найджела Брауна – англійського слідчого, якого несподівано висунули фракції «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт».

XS
SM
MD
LG