Доступність посилання

ТОП новини

Історики Дніпра ініціюють перегляд віку міста і «додавання» йому ще 252 років


Археологічні знахідки на місці Богородицької фортеці: козацькі люльки, кахлі тощо
Археологічні знахідки на місці Богородицької фортеці: козацькі люльки, кахлі тощо

Історики Дніпра заявляють, що знайшли докази того, що місто старше на 252 роки, і місто потребує перегляду дати заснування. Про це вони повідомили у четвер 1 червня на прес-конференції.

Як зауважили директор Інституту історії Дніпра Олег Репан та історик, керівник археологічної експедиції Ірина Ковальова, рік заснування Катеринослава (сучасного Дніпра) – 1776 – нав'язаний ще Російською імперією. Насправді місто більш давнє і засноване за доби козаччини, вважають історики.

За словами Ірини Ковальової, вони спираються на дані археологічних розкопок на території, де раніше розташовувалося старовинне місто Стара Самар. Наразі це селище Шевченко у віддаленому районі Дніпра. Там були знайдені артефакти, які дозволяють говорити, що Стара Самар була заснована в 1524 році як міське поселення і вона є попередницею міста Дніпра.

«Ми здійснювали розкопки на території Новобогородицької фортеці і знайшли безліч підтверджень існування там козацьких поселень ще на початку XVI століття», – зазначила Ковальова.

Наразі на офіційному інтернет-сайті Дніпровської міської ради з’явився проект рішення міськради про перегляд дати заснування міста і подовження віку міста на 252 роки. У разі ухвалення проекту, установи, підприємства та організації Дніпра під час проведення святкових заходів до Дня міста керуватимуться вже новою датою.

У вересні 2016 року Дніпро відзначив 240-річчя. Однак історики досі не дійшли спільної думки щодо віку міста. За даними дослідників, існує щонайменше десять різних підходів до датування.

Сучасні історики кажуть: багато років офіційний відлік появи міста вели від 9 травня 1787-го, дня закладення в місті першого великого храму російською імператрицею Катериною Другою. А втім, після Другої світової війни, коли прийшов до влади Леонід Брежнєв, дату заснування міста несподівано поглибили: за початковий відлік взяли 1776 рік.

Водночас, сучасні історики кажуть, що на теренах сучасного міста набагато раніше було не одне козацьке поселення, які в історичних документах значились як міста: Стара Самар, Старий Кодак, Новий Кодак тощо.

XS
SM
MD
LG