Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Грузії закликав надати громадянство родині журналіста, якого, ймовірно, викрали


Азербайджанський журналіст Афґан Мухтарли 30 травня заявив, що його силою повернули з Грузії до Азербайджану
Азербайджанський журналіст Афґан Мухтарли 30 травня заявив, що його силою повернули з Грузії до Азербайджану

Прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Квірікашвілі звернувся до грузинського президента Ґіорґі Марґвелашвілі з проханням надати громадянство країни родині азербайджанського журналіста Афґана Мухтарли, який зник з Тбілісі і виявився в в’язниці в Баку.

В офіційному листі Марґвелашвілі просить грузинського президента, «виходячи з ситуації, як виняток, за можливості в найкоротші терміни, надати дружині і дітям Афґана Мухтарли громадянство Грузії».

Проте дружина азербайджанського журналіста Лейла Мустафаєва публічно відповіла прем’єру, що вступати до громадянства іншої держави для неї є неприйнятним, і назвала те, що відбувається в Тбілісі, «постановочним шоу».

Грузинський прем’єр знову заявив, що керівництво Грузії зробить все для з’ясування обставин інциденту з журналістом, який зник з Тбілісі ввечері 29 травня і через кілька годин опинився в слідчому ізоляторі в Баку.

30 травня азербайджанський журналіст Афґан Мухтарли заявив, що його силою повернули з Грузії до Азербайджану, де його, за словами адвоката, звинувачують у незаконному перетині державного кордону і контрабанді грошей.

Адвокат Ельчин Садиґов повідомив Радіо Свобода, що він зустрівся зі своїм підзахисним Афґаном Мухтарли у штаб-квартирі Державної прикордонної служби Азербайджану в Баку 30 травня, через день після того, як журналіст заявив про викрадення його невідомими особами в Тбілісі.

«Афґан сказав мені, що невідомі люди змусили його сісти в автомобіль Opel у Тбілісі поруч з тим місцем, де він живе, і що ці люди, на його думку, були представниками грузинських спецслужб, – сказав Садиґов. – Афґан сказав мені, що в автомобілі його побили, зав’язали йому очі».

Міністерство внутрішніх справ Грузії заявило, що почало розслідування ймовірного «незаконного ув’язнення» Мухтарли.

Мухтарли залишив Азербайджан три роки тому. З січня 2015 року він разом із дружиною і дочкою жив у Грузії. У Тбілісі Мухтарли проводив протести перед будівлею посольства Азербайджану і нещодавно написав про переслідування азербайджанських активістів у Грузії.

Мухтарли також відомий як давній критик президента Азербайджану Ільхама Алієва.

Правозахисні організації звинувачують уряд президента Ільхама Алієва, який перебуває при владі уже тривалий час, у фабрикуванні кримінальних справ для залякування незгодних і придушення свободи медіа у державі, багатій на нафту.

XS
SM
MD
LG