Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія, Бахрейн, ОАЕ і Єгипет розірвали дипломатичні відносини з Катаром


Прапор Катару
Прапор Катару

Саудівська Аравія, Бахрейн, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) і Єгипет повідомили про розірвання дипломатичних відносин і всіх наземних, морських та повітряних контактів з Катаром через «тероризм» і «кричуще порушення» міжнародного права.

У заяві від 5 червня, поширеній Саудівською Аравією, йдеться про те, що було ухвалено рішення про «захист національної безпеки» в час, коли Бахрейн звинуватив Катар в підтримці тероризму і втручанні у внутрішні справи Бахрейну. Громадянам Катару виділено 14 днів, щоб вони могли покинути Бахрейн.

Офіційне агентство Саудівської Аравії заявило, що країна вирішила розірвати відносини з Катаром, «виходячи зі здійснення свого суверенного права, гарантованого міжнародним правом і захистом національної безпеки від небезпек тероризму і екстремізму».

Бахрейн заявив, що розірвав відносини тому, що держава Катар «продовжує дестабілізувати безпеку і стабільність Королівства Бахрейн і втручатися в його справи».

Єгипет заявив, що розірвав зв’язки через «підтримку» Катаром терористичних угруповань, повідомляє державне інформаційне агентство цієї країни.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон закликав держави Перської затоки залишатися згуртованими і подолати свої розбіжності. «Ми, безумовно, будемо заохочувати сторони примиритися і вирішити ці розбіжності», – сказав він 5 червня.

Відносини між Катаром і країнами-сусідами в регіоні давно напружені. Країни Перської затоки вважають Катар занадто близьким до Ірану та ісламських угруповань і рухів, таких, як «Мусульманське братство».

До нового напруження дійшло, коли на сайті інформаційного агентства Катару 24 травня з’явилося повідомлення, що ця невелика країна Перської затоки відкликає своїх послів з Бахрейну, Єгипту, Кувейту, Саудівської Аравії і Об’єднаних Арабських Еміратів через «напруженість» з адміністрацією президента США Дональда Трампа. Катар заявив, що сторінку зламали й це повідомлення фальшиве, але напруженості це не зняло.

У 2014 році Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн відкликали своїх послів з Катару на знак протесту проти його підтримки руху «Мусульманське братство», який деякі керманичі в Перській затоці розглядають як загрозу їхньому правлінню.

XS
SM
MD
LG