Доступність посилання

ТОП новини

Автономний Іракський Курдистан призначив референдум про незалежність на 25 вересня


Свято весни і народження Нового року «Норуз» в Іракському Курдистані, 20 березня 2017 року
Свято весни і народження Нового року «Норуз» в Іракському Курдистані, 20 березня 2017 року

В Іраці автономний курдський регіон на півночі країни призначив референдум про остаточну незалежність на 25 вересня, повідомили посадовці регіону.

Помічник керівника Іракського Курдистану Масуда Барзані Гемін Гаврамі, повідомивши про рішення президента регіону і його політичних партій, назвав це «великою новиною».

Раніше політики Іракського Курдистану говорили, що референдум про незалежність регіону від решти Іраку призначать після подолання екстремістського угруповання «Ісламська держава», яке наразі окупує й деякі частини курдської автономії.

Лідери іракських курдів уже багато років обговорюють ідею референдуму про незалежність, але досі цьому перешкоджали незгоди поміж політичними силами регіону.

Північна частина Іраку, де більшість населення становлять курди за національністю, здобула фактичну автономію ще 1991 року, коли її ополчення «пешмерґа» вибили звідти урядові війська тодішньої влади диктатора Саддама Хусейна. Наступного року там був створений регіональний уряд. Після вторгнення міжнародної коаліції під проводом США до Іраку 2003 року і скинення влади Саддама Хусейна цю автономію закріпили в Конституції Іраку 2005 року. За нею, Курдистанський регіон – це його офіційна конституційна назва – є федеральною складовою частиною Іраку. При цьому межі регіону у складі Іраку вкрай невизначені, значні території є предметом суперечок між регіональним урядом і центральною владою Іраку, якій регіон майже не підконтрольний.

XS
SM
MD
LG