Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані звинуватили в нападах у Тегерані США і Саудівську Аравію


Вертоліт іранської поліції біля мавзолею аятоли Хомейні на південь від Тегерана, 7 червня 2017 року
Вертоліт іранської поліції біля мавзолею аятоли Хомейні на південь від Тегерана, 7 червня 2017 року

В Ірані впливове елітне військове формування «Корпус вартових Ісламської революції» звинуватило США і Саудівську Аравію в нападах у столиці Тегерані, внаслідок яких загинули не менш ніж 12 людей і відповідальність за які взяло на себе екстремістське угруповання «Ісламська держава», і пообіцяло їм помститися.

Як мовиться в офіційній заяві корпусу, терористичний напад стався лише через тиждень після зустрічі президента США і «регресивних лідерів» Саудівської Аравії, які, за словами заяви, «підтримують тероризм». Саме той факт, що відповідальність за напад узяло на себе угруповання «Ісламська держава», і є доказом причетності США і Саудівської Аравії до «варварського нападу», стверджується в заяві.

«Пролита кров невинних не залишиться без помсти», – додали автори заяви.

Окремо заступник начальника служби розвідки Корпусу вартових Ісламської революції Могаммад Хосейн-Нежат заявив державному агентству новин «Фарс», що саме «режими США і Саудівської Аравії наказали своїм маріонеткам» здійснити напади.

Офіційний Тегеран утримався від таких звинувачень. Президент Хасан Роугані заявив, що напади лише зміцнять рішучість Ірану боротися з тероризмом, екстремізмом і насильством у регіоні. А верховний керівник країни аятола Алі Хаменеї порівняв напади, які забрали життя принаймні 12 людей, «пукавками», які не змінять курсу Ірану.

Уранці в Тегерані й околицях майже одночасно сталися два напади, як вважають, скоординовані. Внаслідок них загинуло, за офіційними даними, не менш ніж 12 людей (не ясно, чи зарахували в це число й ліквідованих нападників), 43 людини поранені.

Один напад стався в будівлі парламенту в центрі столиці; четверо з вогнепальною зброєю, вдягнені в жінок, прийшли до будівлі як відвідувачі; коли охорона вирішила оглянути їхні речі, вони відкрили вогонь. Один із нападників підірвав на собі вибухівку, решту поступово ліквідували в перебігу кількагодинного протистояння. За повідомленнями, там також ішлося й про захоплення заручників.

Інший напад стався на південній околиці Тегерана, біля мавзолею засновника нинішнього ісламського режиму Ірану аятоли Руголли Хомейні. Там теж один нападник підірвав себе, одного застрелили силовики, ще п’ятьох, як повідомила поліція, затримали.

У Міністерстві розвідки Ірану заявили, що була і третя група нападників, але її затримали, перш ніж вона встигла щось вчинити.

Ці напади засудили в усьому світі. Відповідальність за них узяло екстремістське сунітське угруповання «Ісламська держава», для якого шиїтський Іран є недругом. Іранці, зокрема, воюють проти цього угруповання в сусідніх Іраці й Сирії. Екстремісти вже давно погрожували Іранові, але нині вперше взяли відповідальність за здійснений проти цієї країни напад.

XS
SM
MD
LG