Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі суд звільнив члена «Хізб ут-Тахрір», арештованого за запитом Слідчого комітету Росії


Ільдар Валієв біля воріт Одеського СІЗО з дітьми, 8 червня 2017 року
Ільдар Валієв біля воріт Одеського СІЗО з дітьми, 8 червня 2017 року

Апеляційний суд Одеської області скасував рішення Малиновського районного суду Одеси про арешт члена руху «Хізб ут-Тахрір» Ільдара Валієва, який приїхав до України з Росії в пошуках притулку.

Рішення про звільнення Валієва з-під варти оголосила суддя Альбіна Кадегроб. «Звільнити з-під варти негайно», – сказала вона, виголошуючи резолютивну частину ухвали.

Захист акцентував увагу суду на тому, що членство в «Хізб ут-Тахрір» не є кримінальним злочином в Україні. Слідчий комітет Росії інкримінував Валієву участь в «агітаційних зібраннях» мусульман у приватних помешканнях у місті Казані.

Адвокат Андрій Лещенко, який представляв інтереси Валієва, повідомив, що його підзахисний звернувся до Державної міграційної служби України із заявою про надання притулку, має четверо дітей, легально в’їхав на територію України і оформив право на роботу в Україні.

На момент ухвалення цього рішення Валієв перебував у слідчому ізоляторі Одеси, звідки його випустили через три години після оголошення ухвали.

Коментуючи журналістам свій арешт і звільнення, Валієв зазначив, що був змушений залишити Росію 2015 року через тиск і загрозу ув’язнення за свої релігійні та політичні погляди. «Через те, що я член «Хізб ут-Тахрір», – уточнив він. Водночас Валієв підкреслив, що вважає ситуацію в Україні сприятливою для мусульман і арешт не вплинув на його рішення просити притулку. «Будемо облаштовуватися тут», – сказав він і додав, що планує займатися бізнесом в Україні.

Валієв був затриманий в аеропорту Одеси 25 травня як особа, розшукувана через Інтерпол Слідчим комітетом Росії за підозрою у членстві в терористичній організації.

2003 року Верховний суд Росії визнав рух «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» терористичною організацією, і членство в ній у Росії стало злочином.

Російські спецслужби в окупованому Криму теж намагаються запроваджувати там заборону цієї організації: вони арештовують, а російські суди засуджують до тривалих термінів ув’язнення мусульман за звинуваченням у належності до цього руху – при тому, що в Україні, якій належить Крим, як і в більшості країн Європи, «Хізб ут-Тахрір» діє легально.

XS
SM
MD
LG