Доступність посилання

ТОП новини

США «більше не зацікавлені в гарантуванні безпеки Європи» – Юнкер


Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Сполучені Штати «більше не зацікавлені в гарантуванні безпеки Європи» і що ЄС повинен прагнути до ширшої співпраці в сфері оборони і безпеки поміж його членами.

Виступаючи на конференції з питань оборони і безпеки в Празі 9 червня, Юнкер заявив, що «повага до НАТО більше не може бути використана як зручне алібі проти докладання більших зусиль у Європі».

Юнкер також сказав, що у Європи немає «іншого вибору, окрім як захистити наші власні інтереси на Близькому Сході, в сфері зміни клімату і наших торговельних угод».

Заступник генерального секретаря НАТО Роуз Ґоттемоллер підтримала заклик Юнкера до розширення співпраці в сфері оборони з боку країн ЄС, заявивши, що чим більшими будуть оборонні зусилля Європи, тим сильнішим буде НАТО.

Заяви Юнкера з’явилися на тлі неодноразової критики президентом США Дональдом Трампом деяких членів НАТО в Європі через те, що вони не змогли забезпечити достатні оборонні витрати, а також через рішення американського президента про вихід США з Паризької кліматичної угоди.

Виступ Трампа наприкінці травня в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі викликав стурбованість членів НАТО, оскільки він не підтримав статтю 5 Вашингтонського договору – ключовий принцип НАТО, згідно з яким напад на одного члена є нападом на всіх.

XS
SM
MD
LG