Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна очікує сьогодні завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна очікує сьогодні публікації рішення про ратифікацію Нідерландами Угоди про асоціацію України з ЄС і рішення Євросоюзу, які завершать процес ратифікації документа.

За словами Порошенка, король Нідерландів Віллем-Олександр підписав документ 1 червня, а 8 червня термін подачі можливої апеляції.

«Сьогодні ми чекаємо публікації і формального рішення Ради Європейського союзу, яке завершить процес ратифікації», – сказав Порошенко у Харкові.

Відповідно до процедури, документ має підписати король Нідерландів, далі його мають опублікувати в Офіційному журналі країни, а також передати на зберігання до Генерального секретаріату ратифікаційні грамоти.

Після цього Європейському союзу необхідно доопрацювати процедури укладання Угоди і здати на зберігання свої документи про ратифікацію. Угода набуде чинності в перший день другого місяця після дати передання на зберігання останньої ратифікаційної грамоти або документа про затвердження.

30 травня Сенат Нідерландів (верхня палата парламенту) проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Це голосування є одним із завершальних етапів ратифікації Угоди.

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер висловив сподівання, що процес ратифікації завершиться до саміту Україна-ЄС, запланованого на 13 липня.

Нідерланди є єдиною країною ЄС, яка досі не схвалила угоду з Україною. Майбутнє документа було в невизначеності після того, як 61% учасників рекомендаційного референдуму в квітні 2016 року висловився проти угоди з Україною. При цьому в референдумі взяли участь лише понад 32% виборців, таким чином, долю угоди вирішили менш ніж 19,7% нідерландських виборців.

У лютому в Нідерландах нижня палата парламенту вже проголосувала за ратифікацію угоди. Перед цим уряд Нідерландів, всупереч результатам минулорічного референдуму, таки домігся на саміті ЄС у грудні минулого року ухвали символічної так званої «брюссельської декларації», що мала на меті заспокоїти критиків угоди.

XS
SM
MD
LG