Доступність посилання

ТОП новини

Літаючи з Росії до анексованого Криму, українці порушують закон – Держприкордонслужба


Громадяни України, які літають в анексований Крим з російських аеропортів, порушують українське законодавство. Про це 9 червня в коментарі проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії нагадав речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

«Якщо у нас є підтвердження, що людина дійсно це зробила, при перетині кордону на в’їзд в Україну вона може бути притягнута до адміністративної відповідальності. Їй загрожує адміністративна відповідальність у вигляді сплати штрафу, але обмежити такого громадянина в праві в’їзду в Україну ми не маємо права», – заявив Слободян.

8 червня під час виступу української співачки Ірини Білик на відкритті ресторану в Одесі відбулися сутички між поліцією та активістами, які протестували проти її концерту. Представники проукраїнських організацій висловлювали обурення тим, що Білик у 2015 році відвідувала анексований Крим, заїхавши з території Росії. Сама Ірина Білик визнала, що відвідувала Крим.

У 2015 році Назар Холодницький, який на той момент виконував обов’язки прокурора в прокуратурі Криму при ГПУ, повідомляв, що Міністерство внутрішніх справ України проводило перевірку візиту Ірини Білик в анексований Росією Крим.

«До нас надійшло звернення про притягнення громадянки Білик до відповідальності за незаконний перетин кордону», – заявляв тоді Холодницький.

Після анексії Криму між материковою Україною і півостровом пролягла формально адміністративна межа, але фактично – державний «кордон». На адмінкордоні працюють три українські контрольні пункти в’їзду/виїзду – «Каланчак», «Чонгар» і «Чаплинка».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG