Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК: суд ухвалив рішення у справі про фінансування партії товариством, бенефіціаром якого є іноземець


Голова Національноого агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак
Голова Національноого агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак

У Національному агентстві з питань запобігання корупції заявляють, що Козельщинський районний суд Полтавської області ухвалив рішення щодо внесення коштів на рахунок політичної партії товариством, кінцевим бенефіціарним власником якого значився іноземець – громадянин Великобританії.

Як повідомила голова НАЗК Наталія Корчак на своїй сторінці в Facebook,суд підтвердив факт вчинення правопорушення та визнав керівника товариства винним у вчиненні адміністративного правопорушення.

«Товариство «Агрофірма «Добробут» тричі перерахувало значні внески «благодійної матеріальної допомоги» на рахунок Полтавської обласної організації політичної партії «Аграрна партія України». Станом на дату внесення благодійної допомоги, кінцевим бенефіціаром товариства був іноземець з українським прізвищем, відтак, здійснення внесків на підтримку партії Товариством суперечило Закону України «Про політичні партії в Україні» ( пункт 3 стаття 15 )», – написала вона.

За даними Корчак, до цього часу в Україні не розглядалися судові справи стосовно фінансування політичних партій юридичними особами, кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземці чи особи без громадянства.

У НАЗК повідомляють, що склали адмінпротоколи і очікують на розгляд наступних адміністративних справ, в тому числі і щодо притягнення до відповідальності посадових осіб політичної партії з конфіскацією внесених на її підтримку коштів до державного бюджету.

Раніше в агенції заявляли, що за результатами аналізу звітів політичних партій про майно за третій квартал 2016 року виявило порушення порядку фінансування у 12 політичних партій, серед яких була Аграрна партія України.

1 липня 2016 року цей закон набрав чинності. Державне фінансування надається партіям за умови подання ними звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

XS
SM
MD
LG