Доступність посилання

ТОП новини

Сутички на концерті Білик в Одесі: активіст звернувся в прокуратуру


Активіст Сергій Стерненко та народний депутат Борислав Береза після зустрічі з керівництвом МВС, Одеса, 9 червня 2017 року. Автор фото: Олександр Мілюков
Активіст Сергій Стерненко та народний депутат Борислав Береза після зустрічі з керівництвом МВС, Одеса, 9 червня 2017 року. Автор фото: Олександр Мілюков

Активіст Сергій Стерненко, який після сутичок під час концерту Ірини Білик в Одесі 8 червня заявив про розбитий ніс, звернувся до прокуратури Одеської області зі звинуваченнями правоохоронців у «свавіллі».

Про це кореспонденту Радіо Свобода повідомив сам Стерненко. Факт звернення в прес-службі прокуратури підтвердили.

Також Сергій Стерненко каже, що планує в понеділок пройти судово-медичну експертизу й надати свідчення департаменту внутрішніх розслідувань Головного управління Національної поліції України в Одеській області.

«Основною причиною того, що відбулося, є те, що дехто зі співробітників правоохоронних органів дозволяє собі застосовувати надмірну силу», – сказав Сергій Стерненко кореспонденту Радіо Свобода.

«Хотілось би реальної, із юридичними наслідками, реакції», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

9 червня, перебуваючи з робочою поїздкою в Одесі, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та очільник Національної поліції України Сергій Князєв зустрілися зі Стерненком та кількома його товаришами.

«Ми зробимо висновки з цього інциденту, також зроблять висновки ці хлопці», – цитує Авакова прес-служба відомства.

«Хочу ще раз публічно повторити, що немає такого патріотичного прапора, яким хтось може привласнити собі право насилля на вулиці. Право застосування сили належить винятково державі. І держава делегувала це право Нацполіції», – додав очільник МВС.

Спілкування керівництва МВС з активістами для преси було закритим.

На зустрічі був присутній народний депутат Борислав Береза.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, народний депутат висловив готовність «бути комунікатором» між поліцейськими та громадськими активістами Одеси. Борислав Береза зазначив, що бере справу під свій депутатський контроль: «Я втомився від сварок активістів з поліцією».

Напередодні Головне управління Національної поліції в Одеській області повідомило про відкриття двох кримінальних проваджень за статтею 296 (хуліганство) та статтею 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України за фактом сутичок між поліцейськими та активістами 8 червня.

Представники проукраїнських організацій висловлювали обурення тим, що з концертом в Одесі перебуває співачка, яка «має прихильність до окупаційної політики Кремля і в 2015 році відвідувала окупований Крим, заїхавши з території Російської Федерації».

Продюсер співачки Олег Заращук написав у Facebok, що Білик бувала в окупованому Криму, бо «в неї там чоловік».

У 2015 році Назар Холодницький, який на той момент виконував обов’язки прокурора у прокуратурі Криму, що працює на материковій частині України (нині Назар Холодницький очолює Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру – ред.), повідомляв: Міністерство внутрішніх справ проводить перевірку щодо візиту Ірини Білик в анексований Росією Крим. «До нас надійшло звернення про притягнення громадянки Білик до відповідальності за незаконний перетин кордону, – заявив тоді Холодницький.

XS
SM
MD
LG