Доступність посилання

ТОП новини

Теракти в Тегерані 7 червня: в Ірані затримали семеро підозрюваних у наданні допомоги бойовикам


Прощання з загиблими в Тегерані, 9 червня 2017 року
Прощання з загиблими в Тегерані, 9 червня 2017 року

Іранська влада затримала щонайменше сімох підозрюваних у наданні допомоги бойовикам екстремістського угруповання «Ісламська держава», яке взяло відповідальність за подвійний напад в Тегерані 7 червня, внаслідок чого загинули 17 людей і понад 50 були поранені, повідомляють іранські державні ЗМІ.

Інформаційне агентство IRNA цитує Ахмада Фазеліана, головного суддю провінції Альброз (на захід від Тегерана), який сказав, що підозрювані були затримані в місті Фардіз, що в провінції Альброз. Інших подробиць поки що немає.

Міністерство розвідки Ірану 9 червня повідомило про затримання загалом 41 підозрюваного у причетності до нападів 7 червня.

За повідомленням міністерства, цих людей, яких назвали «агентами» екстремістського угруповання «Ісламська держава», затримали в кількох провінціях країни: в Тегерані, в Керманшаху й Курдистані на північному заході країни і в Західному Азербайджані біля кордону з Туреччиною й Іраком.

Також у перебігу спецоперації було вилучено багато документів і зброї й іншого обладнання «для здійснення терористичних актів», додали у спецслужбі.

У Тегерані 9 червня поховали загиблих унаслідок нападів. Учасники прощання із загиблими, крім звичних гасел із закликами до «смерті США» і знищення Ізраїлю, також вигукували «Смерть Саудівській Аравії».

На церемонії прощання зачитали звернення нинішнього верховного керівника Ірану аятоли Алі Хаменеї, який заявив, що ці напади не змінять рішучості країни боротися проти тероризму, але «лише збільшать ненависть до урядів США і їхніх маріонеток у регіоні, на кшталт Саудівської Аравії».

Натомість президент Ірану Хасан Роугані, поміркований прагматик, більше відкритий до контактів із Заходом, у своєму виступі на жалобному заході утримався від звинувачень інших держав і сказав, що напади були спрямовані «проти миру і демократії».

У середу в центрі Тегерана, в будівлі парламенту, і на південній околиці, біля мавзолею аятоли Хомейні, майже одночасно сталися два напади з застосуванням автоматичної зброї і вибухових пристроїв. Силовики врешті ліквідували нападників, або ті підірвалися самі; кількох тоді ж затримали. За даними правоохоронців, серед нападників були громадяни Ірану, що раніше вступили до лав «Ісламської держави» і їздили до Сирії й Іраку, де переважно діє це угруповання.

XS
SM
MD
LG