Доступність посилання

ТОП новини

У Пуерто-Рико проходить референдум щодо юридичного статусу острова


Прапор США з 50 зірками, що символізує кількість штатів
Прапор США з 50 зірками, що символізує кількість штатів

У Пуерто-Рико 11 червня проходить референдум щодо майбутнього юридичного статусу цього карибського острова.

Наразі Пуерто-Рико є так званою «неінкорпорованою територією США», що не належить до жодного штату, сама не є штатом і перебуває під прямою юрисдикцією Конгресу. Конституція США діє там не в повному обсязі. Жителі острова є громадянами США і платять деякі американські податки, але не повністю користуються соціальними благами країни, не голосують на виборах президента тощо.

Учасники референдуму можуть проголосувати за один з трьох варіантів: збереження нинішнього статусу Пуерто-Рико, зміну статусу на п’ятдесят перший штат США чи повну незалежність у вільній асоціації зі США.

Аналогічний референдум, який пройшов на острові п’ять років тому, не визначив однозначних переваг населення. Рішення влади провести новий плебісцит стало відповіддю на економічний спад і спричинений цим переїзд остров’ян на материк.

У травні влада Пуерто-Рико оголосила банкрутство.

Якщо Пуерто-Рико під час цього голосування висловиться за зміну статусу на штат США, то до Вашингтона відправиться делегація місцевих парламентаріїв з петицією до Конгресу затвердити підсумок референдуму. Для цього потрібна проста більшість обох палат законодавчого органу і підпис президента.

XS
SM
MD
LG