Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Росії назвали докази із соцмереж про утиски кримських татар «нонсенсом»


Марія Захарова
Марія Захарова

Використання інформації з соціальних мереж як доказ порушення прав і свобод в Криму, зокрема щодо кримських татар, є «нонсенсом», заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, передає «РИА Новости».

«Що стосується використання інформації з соцмереж, це зараз, вибачте, такий тренд. Адже це парадокс – коли ми зустрічаємося з американськими партнерами, які нас звинувачують в порушенні свобод в Криму – від введення танків до Меджлісу, ми просимо навести факти, а нам відповідають – все є в соціальних мережах», – сказала Захарова в окупованій Алушті, де 11 червня проходить так званий «медіафорум».

За її словами, Захід забороняє відвідини Криму журналістам і громадським організаціям для перевірки ситуації з дотриманням прав людини, «погрожуючи санкціями».

«Живих людей не пускають, ані журналістів, ні громадські організації, погрожують їм санкціями, аж до звільнення, і при цьому наводять інформацію з соцмереж. Це ж парадокс», – сказала Захарова.

Численні журналісти, правозахисники, міжнародні організації неодноразово повідомляли про порушення прав людини в окупованому Росією Криму. Ці повідомлення надходять не лише з соцмереж, а й безпосередньо від постраждалих через переслідування, членів їхніх родин, близьких, колег та друзів. На утиски і переслідування кримських татар систематично вказує Меджліс, діяльність якого російська окупаційна влада заборонила у вересні минулого року. Припинити переслідування вимагало кілька разів і українське МЗС.

Москва анексувала український Крим у березні 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG