Доступність посилання

ТОП новини

Косово: явка на виборах – понад 41%, лідирує Демократична партія


На одній з виборчих дільниць у Косові, 11 червня 2017 року
На одній з виборчих дільниць у Косові, 11 червня 2017 року

Явка на дочасних парламентських виборах у частково визнаному Косові 11 червня склала 41,45%, повідомила тамтешня Центральна виборча комісія після закриття виборчих дільниць.

Відповідно до попередніх результатів підрахунку голосів, який наразі триває, лідерство має коаліція, очолювана «Демократичною партією Косова» (PDK), яка набрала близько 36%, другою йде «Демократична ліга Косова» (LDK) – близько 25%, третім йде рух «Самовизначення» – приблизно 24%.

Кандидат від коаліції під проводом «Демократичної партії Косова» на посаду прем’єр-міністра Рамуш Харадінай вже оголосив про перемогу PDK на прес-конференції в Приштині, не вказавши, втім, жодних конкретних цифр.

«Перемога коаліції дуже переконлива», – сказав він.

Президент Косова Хашим Тачі після завершення виборів висловив сподівання, що переможець дострокових парламентських виборів сформує проєвропейський уряд.

Тачі також сказав, що вибори відбулися за демократичними стандартами.

Вибори контролювали понад 29 тисяч спостерігачів від політичних партій, неурядових організацій, Європейського союзу та акредитованих у Приштині посольств країн, що визнали самопроголошену незалежність Косова від решти Сербії. У косовському ЦВК заявили, що не було серйозних порушень, які б підірвали чесність і довіру до виборів.

Нинішнє голосування у Косові стало третім, відколи у 2008 році Приштина в односторонньому порядку проголосила незалежність від решти Сербії. Це визнали 111 держав-членів ООН, зокрема, 23 з 28 країн-членів ЄС. Белград протестує проти цього визнання; в Конституції Сербії Косово і Метохія визначається як автономний край у складі країни. Україна підтримує Сербію у відмові визнавати самопроголошену республіку косовських сепаратистів.

У травні президент Косова оголосив дострокові парламентські вибори. Це відбулося після того, як парламент висловив недовіру урядові Іси Мустафи, поклавши кінець коаліції «Демократичної ліги Косова», лідером якої є Мустафа, і «Демократичної партії» президента Хашима Тачі.

Проблеми у коаліції почалися через розбіжності між цими двома партіями. Недовіру уряду на голосування винесла опозиція, але це підтримали і представники «Демократичної партії».

XS
SM
MD
LG