Доступність посилання

ТОП новини

Одеса: поліція відкрила справу через перешкоджання журналістам на сесії міськради


Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів на сесії міськради Одеси 14 червня. Про це кореспонденту Радіо Свобода повідомили в прес-службі відомства.

Головний редактор видання «Избирком» Комітету виборців України (КВУ) Валерій Болган написав заяву в поліцію щодо перешкоджання своїй професійній діяльності під час сесії одеської міської ради 14 червня. Про це журналіст повідомив кореспонденту Радіо Свобода.

Сьогодні в будівлю мерії, де проходила чергова сесія міськради, не потрапили репортери низки ЗМІ та представники громадськості. Їм перешкоджали люди в уніформі без розпізнавальних знаків. Виникли тиснява, штовханина, словесні суперечки.

Незважаючи на те, що сесія міськради розпочалася о 10:00, Болган, за його словами, потрапив всередину будівлі на Думській площі в Одесі тільки близько півдня.

«До райвідділу не звертався. Слідчі поліції були біля будівлі мерії, отже заяву я написав прямо на місці», – повідомив він.

«Вважаємо за обов’язок не залишати безкарними дії щодо журналістів. Слідом за поліцією звернемося в прокуратуру Одеської області», – додав головний редактор «Избиркома».

На погоджувальній раді, яка передувала сесії, стався ще один інцидент з громадським активістом, позаштатним кореспондентом «Избиркома». Юрія Дьяченка, який на мобільний телефон знімав нараду, з приміщення виштовхали співробітники департаменту муніципальної безпеки.

Як повідомив кореспонденту Радіо Свобода керівник одеської обласної організації Комітету виборців України (КВУ) Анатолій Бойко, відеозйомку Юрій Дьяченко проводив відкрито.

«У нашого позаштатного співробітника тимчасово забрали телефон і видалили із нього відео. Далі плануємо звернутись до усіх можливих правоохоронних інстанцій», – сказав він.

Водночас мер Одеси Геннадій Труханов вважає, що ніхто не має права знімати робочу нараду за допомогою підпільних камер.

«На неодноразові зауваження і прохання припинити зйомку він (Юрій Дьяченко – ред.) не відреагував, після чого був виведений. Якщо хтось перевищив повноваження, то відповість за це», – сказав мер.

За даними Інституту масової інформації, за п’ять місяців 2017 року ІМІ зафіксував загалом на території України 102 випадки порушень свободи слова. Минулого року за цей же період було зафіксовано приблизно таку ж кількість порушень – 108 випадків.

Найбільшу кількість порушень зафіксували у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 32 випадки (за той же період 2016 року – 38 випадків).

XS
SM
MD
LG